Periodisme de Proximitat

La 6ª setmana de la comunicació ha arribat al seu fi. En l’última jornada, en Xavier Santesmasses, cap de corresponsals del diari Segre; Marc Melillas, director general de la Xarxa de TV locals i Francesc Domènech, director de Canal Reus TV, han intentat submergir al públic assistent en el món del periodisme audiovisual de proximitat.

Xavier Santesmasses “M’agrada nodrir-me del territori on estic”.

Francesc Domènech “El bon periodisme és més difícil en àmbit local”.

Marc Melillas “La Televisió Local és l’espai perfecte per experimentar amb nous formats, trobar nous talents i noves formes de producció”.

Santesmasses explicà que hi ha dos tipus de periodista, el de despatx i el de carrer. A ell li agrada nodrir-se del territori on està, conèixer i parlar amb la gent per tal d’enriquir i conèixer millor la informació. Comenta que actualment estem vivint molts canvis en el sistema audiovisual i que per tant, comença a aparèixer una nova fórmula de periodista. Assegura que el periodista del futur ha de tenir en compte una sèrie de requisits. Per una banda, ha de tenir en compte la proximitat de la notícia que es vol explicar, la immediatesa informativa i ha de ser polivalent. El periodista del futur ha de saber fer tant una foto, com editar àudio, vídeo i fins i tenir una bona redacció; ha de ser com una micro agència capaç de produir continguts per vendre’ls als mitjans de comunicació.

Francesc Domènech coincideix amb Santesmasses a l’hora d’explicar que el professional actual ha de saber fer-lo tot: redacció, producció, operador de càmera, operador de so, editor i muntador, locutor i xofer. Aquest fet fa que l’ofici de periodista local sigui molt dur i per tant, això fa que en àmbit local el bon periodisme sigui molt difícil. Per altra banda, va comentar que molts cops la televisió local no és viable ni sostenible, la qual cosa fa que s’hagin de cercar noves fórmules a l’hora de buscar continguts que no siguin únicament informatius. Un exemple seria compartir programes amb altres televisions locals a partir de serveis com el que presta la Xarxa de Televisions Locals.

Per altra banda, Marc Melillas va explicar que la tecnologia és una gran aliada a l’hora de facilitar el procés de producció i d’enviament de material a les televisions que ho demanen. Segons Melillas, la televisió del futur passa per la televisió a la carta (la televisió IP), on l’espectador podrà escollir el programa que vulgui, quan vulgui i on vulgui, sense estar pendent a una hora concreta per poder veure’l. El director de la Xarxa explica a més que ara el projecte compleix 10 anys, i que des del seu naixement l’objectiu principal ha sigut proporcionar programes divulgatius a les televisions locals adherides per tal de que poguessin completar la seva programació; especialment continguts inèdits, que no hagin estat emès en cap altra televisió. Per altra banda, va comentar que molts cops les TV locals no tan sols emeten temes locals, sinó que mostren notícies d’arreu del món. Finalment, va comentar la problemàtica per a les locals el fet de l’arribada de la TDT, la qual farà perdre la perspectiva local, ja que es passarà de televisions “municipals” a televisions “comarcals” que apleguen més d’un municipi. Finalment, va concloure que la Televisió Local és l’espai perfecte per experimentar amb nous formats, trobar nous talents i noves formes de producció; s’ha d’apostar pel risc i la innovació.

A l’acabar la conferència, el coordinador de la setmana, Jaume Cabré, va agrair a tots els organitzadors l’esforç posat en la preparació i va valorar positivament el resultat final, especialment la implicació dels conferenciants que han anat passant durant la setmana.

Otros artículos

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*