Octubre a la Biblioteca d’Igualada

Per consultar la programació d’octubre de la biblioteca, fes clic aqui.

* Un grup d’avis i àvies recorden com eren les llars de la seva infantesa en un taller de memòria oral. (1/10/09)

A continuació, pots trobar un resum dels resultats del taller enviats per la biblioteca.

Abans érem pobres però feliços”. Aquesta és la conclusió a què han arribat avui els participants de la tertúlia sobre la vida a les llars igualadines d’abans que s’ha fet a la Biblioteca Central d’Igualada, en el marc de la Setmana Gran. La tertúlia ha estat enregistrada i es conservarà, amb la seva transcripció, a la Biblioteca de la Memòria, formada pels records i testimonis d’igualadins i anoiencs.

Sota el lema Doncs, a casa meva… una desena d’homes i dones d’entre 70 i 80 anys han compartit records i vivències de quan eren petits i vivien, la majoria, en cases sense llum ni aigua corrent. La manca de comoditats ha estat un dels temes recurrents a la trobada, tot i que els assistents han detallat com s’ho feien per suplir aquestes mancances. Els costums i hàbits eren molt diferents, a les llars igualadines de la postguerra. “Cada dia menjàvem el mateix: cigrons i guixes, amb els seus corcs i tot, que ens deien que tenien proteïnes!”, ha explicat un dels participants. De menjar, doncs, poca varietat, excepte a pagès, on podien matar els animals i tenir carn de conill o pollastre per atipar la família. En aquest context, el paper dels avis -i sobretot de les àvies- era molt important, ja que en molts casos eren elles les encarregades de tenir cura de tota la quitxalla.

Durant l’acte han sortit altres curiositats com els hàbits de neteja corporal -“ens canviàvem les calces dos cops a la setmana”- o de neteja de la roba: “anàvem als horts a rentar, perquè a Igualada no hi havia safareigs”, a diferència d’altres pobles. El pa de cada dia d’aquesta gent era, doncs, ben diferent. Però malgrat les dificultats i la pobresa els nens i nenes sempre gaudien d’un temps per jugar al carrer “a les boles i patacons”.

Otros artículos

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*