El futur dels llibres i la música dins l’era digital a debat

Ahir, a la conferència de clausura de la 7ª Setmana de la Comunicació de la Universitat de Lleida, l’Ernest Folch, director del Grup Cultura 03 i en Joan-Carles Doval, director de Picap, ens han parlat dels nous formats digitals, tan pel que fa a llibres electrònics (ebooks) com a música digital.
Ernest Folch ha presentat durant la conferència el nou portal Leqtor.com, una nova aposta del Grup Cultura 03 que incorpora edicions electròniques d’alguns dels exemplars de l’editorial. Aquesta “llibreria digital” és una aposta de negoci que es va iniciar al desembre i que està pensada exclusivament per llibres en català i en castellà. Una manera de llegir els llibres electrònics (ebooks) és a través de lectors de llibres digitals, com per exemple el Kindel. Folch ha volgut desmentir els prejudicis vers aquesta tecnologia. Per Folch, aquests lectors tenen una pantalla de lectura molt més agradable fins i tot que el propi paper, ja que tenen una elevada definició i no cansa la vista. A més ha destacat que no tenen problemes de bateria (són de llarga durada) i, permet que el consumidor tingui una experiència agradable i immediata. Folch ha destacat la gran importància pel que fa a l’ús de les noves tecnologies a l’hora de donar a conèixer les novetats (xarxes socials, newsletters personalitzats…). Tot i així, també aposten per l’experiència offline, basada en donar a conèixer els aparells en diversos punts de venda per a que els clients potencials el pugin veure i provar. Seguint aquesta línea, aquest Sant Jordi faran una prova on la gent podrà fer-se una fotografia amb el seu autor i en un dies rebran l’ebook amb la foto a la portada del llibre. Finalment, Folch ha deixat clar que el paper no desapareixerà, ja que la digitalització és tan sols un nou canal.
Per altra banda, Joan-Carles Doval també ha expressat com veu la discogràfica l’avenç de les noves tecnologies. Ha comentat que per a la música la digitalització ha sigut un pas enrere, especialment pel que fa a la qualitat del so. Això es pot veure a les botigues virtuals (amazon, eMusic, itunes…) ja que utilitzen el format mp3 i no el de més qualitat com és el wav a l’hora de vendre música enregistrada. També ha fet referència a les webs i programes d’escolta en streaming, com per exemple Spotify o LastFM. 
Doval també ha criticat el canvi de paradigma pel que fa a l’ús de la música per part de les ràdios: abans les ràdios feien èxits, donaven a conèixer a nous artistes; ara en canvi, les ràdios viuen dels èxits ja creats. Actualment la manera de donar a conèixer a noves veus és a través de xarxes socials. Tot i que veu un futur incert, assegura que la música no desapareixerà, ja que és una part essencial per l’ésser humà.
Finalment, pel que fa al tema candent de la pirateria i descàrregues il•legals, consideren que hi ha 3 factors essencials per fer que disminueixi: assegurar que no falti l’oferta, posar un preu raonable al producte de manera que no sigui abusiu i, finalment, millorar el factor cultural de la ciutadania, conscienciant-la que la producció de música no és gratuïta i que hi ha gent que hi viu d’ella, a l’igual que dels llibres digitals.
Redacció: Aitor Bernal – Redactor de la 7a setmana de la Comunicació. 

Otros artículos

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*